Specii unice din Australia: delfinul australian Snubfin

Descriere

Până în 2005, delfinul snubfin australian a fost considerat o populație izolată a delfinilor irrawaddy, dar mai târziu a fost recunoscută ca fiind o specie distinctă cu caracteristici unice. Delphinul snubfin este recunoscut de fruntea robustă rotunjită și de aripile dorsale mici, care se deosebesc de alte specii de delfini, în același interval de locuire. Gurile lor au 12-19 dinți ascuțite și ascuțite pe fiecare parte a ambelor fălci. Snopfina delfinii este tri-colorată, cu o burtă albă, maronie deschisă pe margini și maronie deasupra. Ei au crestat aripioarele cozii cu o margine traversată în formă de castron îngust, și cu o gamă largă de flippers cu o muchie curbată netedă. Adulții cresc până la 9 picioare în lungime și pot greuta până la 400 de lire sterline, cu femelele fiind mai mari decât masculii.

Habitat și Range

Dolphinul snubfin a fost înregistrat în nordul Australiei, unde locuiesc apele estuare, fluviale și de coastă. În sud, acestea sunt înregistrate pentru a locui în apele superficiale ale portului Alma și Keppel Bay, lângă Rock Hampton din Queensland. Gama speciei este de așteptat să se extindă prin Oceanul Pacific în Australia până la Papua Guineea. Aproximativ 200 de delfini snubfini au fost înregistrați în Oceanul Pacific până în prezent.

Comportament

Delfinii Snubfin sunt creaturi rezervate care trăiesc în păstăi de cinci membri, deși au fost observate păstăi mai mari cu cel mult 15 membri. Atunci când sunt neîntrerupte, acestea fac, de obicei, scufundări scurte și se întind liniștit la intervale de 30 până la 60 de secunde. Spre deosebire de alte specii de delfini, delfinii snubfini nu se plimbau, ci fac salturi parțiale în timp ce aplauzează coada. Delfinii snubfin australieni comunică prin realizarea de sunete unice, inclusiv clicuri înalte, clicuri în bandă largă și fluiere. Ei comunică în mod normal să se avertizeze reciproc de prezența prădătorilor, să caute un partener potențial, să anunțe prezența alimentelor.

Dietă

Delfinul snubfin australian este un prădător viclean, cu o dietă predominant pe bază de carne. Acesta se hrănește în principal cu o mare varietate de pești, crustacee și cefalopode găsite în apropierea habitatului. Delfinii în principal fac furaje pentru hrană în estuare, păduri de mangrove și recife de corali și, uneori, navighează în apele adânci noaptea când există suficientă pradă. Se observă câteodată că se scurge apa din gură, un comportament sinonim cu comportamentul lor de hrănire.

Amenințări

Snubfinul este clasificat ca o specie aproape amenințată ca urmare a declinului lor drastic în apele de coastă din Australia pe care le locuiesc. Preferința lor în apele de coastă le face susceptibile la interferențe umane prin degradarea habitatelor, zgomotul și poluarea apei și prin capturarea accidentală de către programul de control al rechinilor. În prezent, cea mai mare amenințare a snubfin-ului este captura, ceea ce înseamnă că acestea sunt prinse în plase de rechin concepute pentru a proteja zonele de înot și plasele de pescuit stabilite pentru capturarea somonului. Poluarea în lanțul alimentar superior face delfinii susceptibili la multe boli, diminuându-și astfel în continuare populația.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) enumeră delfinii snubfini drept creaturi vulnerabile, cerând eforturi de conservare a speciilor înainte de a deveni critic periclitate. Unele eforturi de conservare au fost întreprinse în Australia prin programe de dezvoltare costieră și de modificare a habitatelor care vizează crearea de parcuri marine cu intenția de a proteja speciile.

Recomandat

Limbile din Uruguay
2019
Râul Argun
2019
Cultura și tradițiile din Jamaica
2019