Specii unice din Africa: Maimuța lui Allen Swamp

Allen's Swamp Monkey aparține genului lui Allenopithecus din ordinul primatelor și aparține familiei maimuțelor vechi din lume. Ele sunt caracterizate de un corp fizic puternic și blana gri-corp verde. Maimuța mlaștină a lui Allen locuiește în mlaștini, râuri și păduri mai deschise, inclusiv culturile. Această specie de maimuță este cea mai comună în pădurile joase din bazinul Congo din Republica Centrafricană Congo. Specii de maimuță al lui Allen se găsesc și în Camerun și în regiunea de vest a Republicii Democratice Congo. Starea de conservare a maimuțelor Allen's Swamp este "aproape amenințată", iar principala amenințare pentru supraviețuirea acesteia este vânătoarea.

Descriere

Maimuța lui Allen Swamp are o statură puternică, cu blană gri, verde și maro. Maimuța are o față roșiatică, cu legături lungi de păr pe obraz. Bumbacul din jurul umerilor și a gâtului este mai lung în comparație cu blana din alte părți ale corpului. Maimuța lui Allen Swamp are niște degete și degete de la picioare, o indicație a modului său acvatic de viață, iar coada este de obicei mai lungă în comparație cu corpul ei. Lungimea corpului unei maimuțe mature a mlaștinului Allen variază de la 18-20 cm. Coada atinge mai mult de 19 centimetri lungime și este de obicei mai lungă decât corpul lor. Bărbații sunt comparativ mai mari comparativ cu femelele, cu o greutate corporală de 13 kg, în timp ce femelele cântăresc ușor peste 7 kg. Durata de viață a mlaștinii lui Allen este estimată la aproximativ 28 de ani.

Comportamentele sociale

Aceste maimuțe sunt creaturi diurne și sociale. Ei trăiesc întotdeauna într-un grup de 40 sau mai mulți indivizi. La fel ca multe alte specii de primate, maimuțele lui Allen de mlaștină practică îngrijirea socială pentru a întări legăturile dintre membrii trupei. Uneori, grupurile mai mici se pot rupe în jurul valorii de furaje. Maimuțele mlaștinilor lui Allen sunt în principal arborice, petrecând cel mai mult timp sărind de la copaci la copaci, dar pot fi găsiți pe teren caută mâncare. Maimuțele lui Allen Swamp comunică cu alți membri ai trupei prin apeluri și gesturi. Apelurile includ croakuri adânci, bâlbâiri și chirpuri de avertizare. Maimuțele lui Allen se hrănesc cu fructe, semințe, frunze, pești și nevertebrate mici. De obicei își petrec cea mai mare parte a timpului de hranire în apele de mică adâncime și pe teren deschis. Principalii prădători ai maimuțelor mlaștinilor lui Allen sunt șerpi, rapitori și Bonobo, dar habitatele lor mlaștină le amorsează de pericolele pădurii.

Reproducere

Maimuțele mlaștinilor lui Allen sunt poliginoase, cu mai multe femele și bărbați. Informațiile despre obiceiurile de împerechere ale maimuței lui Allen Swamp sunt foarte slabe. Femelele dau naștere la un copil după o gestație de 5-6 luni și pot da naștere la gemeni. După trei luni, cei tineri sunt înțărcați și maturi după 3-5 ani. Maimuțele lui Allen Swamp dau naștere oricând pe parcursul anului, dar majoritatea nașterilor au loc în luna iunie. Femeile sunt cunoscute a fi îngrijitorii principali.

Inițiative de conservare

IUCN afișează maimuța mlaștină a lui Allen o specie aproape amenințată. CITES enumeră, de asemenea, maimuța din anexa II, care sunt grupuri de animale care nu se confruntă în mod necesar cu dispariția, dar care au nevoie de control în tranzacționare pentru a asigura supraviețuirea lor. Vânătoarea și distrugerea habitatelor sunt amenințările cu care se confruntă maimuța lui Allen. Maimuța este vânată pentru carnea care este utilizată în scopuri de subzistență și comercială.

Recomandat

Limbile din Uruguay
2019
Râul Argun
2019
Cultura și tradițiile din Jamaica
2019