Specii unice din Africa: Gelada

Africa găzduiește o varietate de animale unice care nu pot fi găsite în altă parte a lumii. Un exemplu este gelada, care este un tip de maimuță care este ultima specie supraviețuitoare de primate pășunat vechi găsite numai în zonele muntoase etiopiene. Animalul trăiește la o altitudine cuprinsă între 5.900 ft și 14.400 ft deasupra nivelului mării, doarme pe stânci și se hrănește cu pajiști. Geladas sunt primatele sălbatice cele mai apropiate oamenilor în ceea ce privește inteligența, sociabilitatea și dieta unică.

Descriere Fizica

Există două subspecii gelada: gelada de nord; și gelada sudică, cunoscută și sub numele de gelada lui Heuglin. Animalul este mare, puternic și acoperit cu părul brun închis, cu o față întunecată, fără păr și o botă scurtă. Geladas are cozile scurte cu smocuri de păr la capăt. Gelada are un pahar în formă de sticlă de oră pe piept, care este roșu la bărbați, ceea ce îl ajută să-l deosebească de babuin. Masculii geladas sunt mai mari, cântărind o medie de 40, 8 lire sterline, în timp ce femeile cântăresc o medie de 24, 3 lire. Ca un mâncător de iarbă, gelada a dezvoltat anumite adaptări unice, cum ar fi degetele mici rezistente folosite pentru a trage iarba și dinți mici, incisiv îngust pentru a mesteca. Când se hrănește, gelada se scufunde pe picioarele din spate și se mișcă glisându-le fără a schimba postura

Structura sociala

La fel ca multe alte primate, trupa gelada se formează împreună în grupuri care variază de la unități de reproducere care sunt formate dintr-unu până la 12 femele, tineri și un bărbat dominator. Următoarea unitate de grupare este banda, care cuprinde între 2 și 27 de unități de reproducere, iar în final turma, care este alcătuită din aproape 60 de unități de reproducere. Efectele sunt, de obicei, de scurtă durată, deoarece sunt făcute pentru a servi un scop specific, după care gelada renunță la trupele obișnuite și la unitățile de reproducere.

Fapte interesante despre Gelada

Geladas sunt graminivor și 90% din dieta lor constă din iarbă, care mănâncă continuu timp de până la 10 ore pe zi. Cu toate acestea, deoarece iarba conține substanțe nutritive importante esențiale pentru supraviețuirea lor, gelada uneori uneori uneori mănâncă flori și rădăcini adânci de anumite plante pentru a-și completa dieta de iarbă. Când condițiile devin dure și alimentele sunt rare, geladas organizează partide de raid pe fermele umane pentru a fura mâncarea. Această practică a fost accelerată de interferența rapidă a oamenilor cu habitatele gelada. Geladas poate forma un efectiv de 1200 de membri, ceea ce le face cea mai mare adunare de primate după oameni, deși acest tip de herding se întâmplă de obicei doar pentru a proteja împotriva pericolului potențial. Geladas utilizează mai mult de 30 de apeluri diferite pentru a comunica, făcându-le cele mai avansate dintre primatele sălbatice. În plus, geladas nu grunt, dar în loc de a folosi vocalizations și lip-buclă pentru a crea ceea ce seamănă cu un dialect care le permite să comunice. Geladas sunt aventuroși și, după o zi intensă de pășunat, se aglomeră de obicei și dorm pe marginea unor stânci de 16.000 de picioare, ceea ce ar duce la moarte dacă vor cădea.

Recomandat

Limbile din Uruguay
2019
Râul Argun
2019
Cultura și tradițiile din Jamaica
2019