Specii unice din Africa: Dibatag

Dibatag, cunoscută și sub denumirea de gazelă Clark, este un membru rar al familiei gazelle, cu un corp subțire, picioare lungi și un gât lung subțire. Structura corpului seamănă cu cea a gerenukului, dar cele două animale sunt destul de diferite, chiar dacă ele există în aceeași zonă geografică și de habitat și interacționează frecvent. Dibatagurile se găsesc în principal în Etiopia, în special în regiunea Ogaden și în zonele adiacente din Somalia centrală și nordică. Dibatagul trăiește în zone semi-aride, cu pășuni de câmp spumos dens și împrăștiate, cu pășuni sau pășuni. Degradarea habitatelor, suprasolicitarea, conflictele armate și secetele reprezintă unele dintre amenințările la adresa supraviețuirii speciilor.

Descriere

Lungimea corpului lui Dibatag se situează în intervalul de 41-46 cm, în timp ce înălțimea variază de la 31-35 cm. Greutatea unui bărbat Dibatag variază între 44-77 de lire sterline și cea a femeii variază între 49 și 64 de kilograme. Capul gazelui este mic, plat, arcuit și în formă de pană. Are ochi mari și urechi de dimensiuni medii. Gura este mică, cu buza superioară puțin mai lungă. Lungimea cornului curbat care se găsește numai la bărbați este cuprinsă între 3, 9 și 9, 8 inci. Dibatagul are o culoare maro, cenușiu, cu membrele ocru, iar partea inferioară, obrazul și cârpa au dungi albe. Coada este negru care este întotdeauna ținută în timpul zborului. Dibatagul de sex masculin și feminin este destul de distinct. Femeia tinde să fie mai mică și fără coarne. Dibatag are o durată tipică de viață de 10-12 ani.

Comportament

Dibatag este un animal diurn care îi place să pășească în zonele cu spumă fără apă și consumă muguri, frunze de copaci veșnic verzi, lăstari și orice frunze verzi. Animalul uneori se află pe picioarele din spate, în timp ce se sprijină cu vârfurile anterioare pe copaci în timp ce răsfoiesc. Dibatag poate fi un animal solitar sau poate fi mutat în turme mici de animale conexe. Bărbații marchează teritoriul lor cu urină, fecale și secreție din glanda preorbitală și își apără teritoriul prin lupta împotriva oricărui bărbat care amenință să invadeze. Dibatagul este un animal foarte alergic și evaziv. Când simt pericolul, se vor ascunde și vor sta în continuare în spatele vegetației. Se va decola într-o manieră lentă și relaxată, cu capul susținut și coada ridicată atunci când fug de la prădători. Animalul va galope numai când este în pericol real.

Reproducere

Vârsta de maturitate reproductivă a bătrânilor și femelelor Dibatag variază de la 12-18 luni. Dibatagul, ca și alte specii bovide, este polign. În timpul sezonului de împerechere, bărbații își marchează teritoriile cu urină, fecale și secreție din glanda preorbitală pentru a avertiza asupra altor bărbați. Împerecherea în Dibatag are loc în aprilie și mai și la nașterea din octombrie și noiembrie. Dibatagul are o perioadă de gestație de aproximativ șapte luni, iar femela dă naștere unui singur descendent.

Conservare

Populația Dibatag în diferite habitate a scăzut cu o rată alarmantă de-a lungul anilor. Pe baza datelor din 1959, dimensiunea populației Dibatag a fost estimată la 12 000 de persoane. După treizeci de ani, populația animalelor a fost estimată la doar 4000 de persoane în Etiopia, în timp ce în Somalia numărul este încă necunoscut. La această rată, Dibatag este o specie pe cale de dispariție. Situația este atribuită degradării habitatelor prin supraproducție, suprasolicitare, secetă și conflicte politice. În momentul de față nu există zone protejate în zonele de coastă și nici un Dibatag nu este ținut în captivitate pentru scopuri de protecție. Ar trebui depuse eforturi concertate pentru inițierea măsurilor de conservare în fânețe, iar măsurile de atenuare împotriva acelor factori care afectează speciile sunt inițiate negativ.

Recomandat

Limbile din Uruguay
2019
Râul Argun
2019
Cultura și tradițiile din Jamaica
2019