Fapte interesante despre Mara Patagoniană

Ce este Mara patagoniană?

Mara patagoniană, cunoscută și ca iepure patagonian sau cavou, este o specie mare de rozătoare despre care se spune adesea că arată ca o cruce între un iepure și un cerb sau alt animal copilaros. Acest animal crește la o lungime între 27 și 30 de centimetri, cu o coadă scurtă de aproximativ 2 centimetri în medie. Aspectul său fizic este marcat de picioarele lungi în față, de urechile mari și de picioarele musculoase din spate, care sunt perfecte pentru a sări. Picioarele sale au o formă distinctivă, cu o formă rotunjită și compactă, care le face să pară de la prima vedere copite. În plus, capul acestei specii este alungit cu un bot ușor rotunjit, care are o formă asemănătoare cu capul unui cangur. Mara patagoniană este acoperită într-un curs, blană gri-brună. Subbelicul, botul și pleoapele sunt totuși acoperite cu blană albă. În captivitate, această specie a fost înregistrată pentru a trăi până la 14 ani.

Unde trăiește Mara patagoniană?

Mara patagoniană a fost raportată doar în Argentina. Aici, această specie ocupă pajiști mari și deschise și poate fi găsită pe o suprafață semnificativă a regiunii Patagonia. Mara patagoniană călătorește în perechi (deoarece menține aceiași prieteni pe viață), iar cei doi pot acoperi un teritoriu de aproximativ 242 de acri, în medie. Mata patagoniană de sex masculin este deosebit de protejată de partenerul său și prezintă un comportament unic de a-i marca și zona din jurul ei cu urina. Această practică creează un teritoriu în jurul mării patagonice feminine care se mișcă cu ea, evitând potențialii rivali sau concurenți. În plus, sezonul de împerechere pentru această specie are loc în perioada august-ianuarie, cu puieți născuți aproximativ 100 de zile după fertilizare. Atunci când se nasc tinerii, mara patagoniană poate trăi în grădini comunale de până la 44 de adulți (sau 22 de perechi). În habitatul său, această specie se bazează pe iarbă și plante asemănătoare cu iarba ca sursă principală de hrană, deși a fost înregistrată și consumul de fructe, semințe și flori. Interesant este faptul că mara patagoniană își poate consuma deșeurile pentru a asigura un consum nutrițional optim.

Amenințările cu care se confruntă Mara Patagoniană

Anterior, populația de mara patagoniană se găsește într-o regiune mult mai mare a Americii de Sud, care se întinde de la regiunea Patagonia a Argentinei până la regiunea Tierra del Fuego din Chile. Un număr de factori au contribuit la reducerea intervalului de habitate; majoritatea acestor factori au fost cauzate în principal de activitatea umană. Un exemplu de prejudiciu cauzat de activitatea umană este numărul tot mai mare de proiecte de dezvoltare care au dus la distrugerea semnificativă a habitatelor pe tot parcursul gamei originale. În plus, această specie a fost în mare parte evaluată de oameni pentru blănurile sale, care este râvnit pentru articole de uz casnic cum ar fi lenjerii de pat și covoarele de aterizare. Această cerere de blănuri a dus la suprasolicitarea speciei, ceea ce, la rândul său, a cauzat o scădere semnificativă a populației. Din cauza acestor factori și a faptului că această specie a dispărut în prezent în anumite regiuni ale gamei originale, IUCN a enumerat mara patagoniană ca pe o specie aproape amenințată.

Recomandat

Limbile din Uruguay
2019
Râul Argun
2019
Cultura și tradițiile din Jamaica
2019