Ce tipuri diferite de lei sunt acolo?

Leul este o pisică mare aparținând genului Panthera și familiei Felidae . Leul este a doua specie de pisică din lume după tigru. În prezent, leii sălbatici se găsesc în părți mari din Africa sub-sahariană și din India. Înainte de 2017, cele două tipuri principale de lei au fost considerate ca leii africani și leii asiatici. Primul a fost considerat un grup de șapte subspecii leu existente care locuiau pe continentul african, în timp ce acesta din urmă era considerat un singur subspecii de leu care trăiau în Asia. Cu toate acestea, în prezent sunt recunoscute două subspecii de lei:

  • PI leo, care constă din lei asiatice, vest-africane, africane centrale și barbare.

  • PI melanochaita, care constă din leii sud-africani, inclusiv Leul Cape și Leul de Est.

Prin această nouă clasificare, aceeași specie de leu ocupă Asia și Africa de Nord / Centrală, iar aceeași specie ocupă Africa de Sud și de Est.

În mod ciudat, spre deosebire de alte specii de pisici, leii sunt de natură extrem de socială și trăiesc în grupuri mari numite mândrie constând din mai multe femele, descendenții lor și câțiva bărbați adulți. Leii tind să preferă habitatele de savană și pășune, dar se găsesc și în păduri și tufișuri. Lionii sunt prădători și scafandri experți și în principal nocturni prin natură. Leii sălbatici supraviețuiesc timp de 10 până la 14 ani, în timp ce cei captivi supraviețuiesc timp de 20 de ani. Mai jos este o prezentare generală a unora dintre populațiile de leu care trăiesc în lume.

Barbarul Leului (PI leo)

Leul barbar ( Panthera leo leo ) este, de asemenea, cunoscut ca leul nord-african. Aceste subspecii leu au avut loc anterior în Egipt, Tunisia, Maroc și Algeria. În prezent, este dispărut în sălbăticie din cauza vânătorii nediscriminatorii. Ultimul leu barbar sălbatic cunoscut a fost ucis în 1920 în Maroc. Astăzi, unii lei rămași în captivitate sunt considerați a fi descendenți ai leușilor barbari sălbatici, în special cei care locuiesc în grădina zoologică din Rabat. Leul Barbara este unul dintre cele mai mari subspecii de leu si indivizi cu lungimi cuprinse intre 9, 8 si 10, 8 metri, iar greutati de peste 200 kg au fost raportate anterior.

Leul din Africa de Vest (PI Leo)

Lionul african din Africa de Vest sau leul Senegal ( Panthera leo senegalensis ) locuiește în Africa de Vest din Republica Centrafricană în Senegal. Leul din Africa de Vest este cel mai mic dintre leii africani sub-saharieni. Doar aproximativ 1.800 de persoane rămân populații mici și fragmentate în Africa de Vest.

Leul african din Africa de Sud (PI melanochaita)

Leul Katanga sau leul african sud-vestic ( Panthera leo bleyenberghi ) se gaseste in Africa de Sud-Vest in tarile Angola, Zair, vestul Zambiei si Zimbabwe, Namibia si nordul Botswanei. Acesti lei sunt unul dintre cei mai mari dintre toate tipurile de lei. Bărbații ating lungimile între 8, 2 metri și 10, 2 metri, în timp ce femeile au o lungime între 7, 5 metri și 8, 7 metri. Bărbații cântăresc aproximativ 140-242 kg, în timp ce femelele cântăresc aproximativ 105-170 kg. Leii Katanga au o manie mai inchisa decat alte subspecii leului.

Masai Lion (PI melanochaita)

Leul din Africa de Est sau Leul Masai ( Panthera leo nubica ) se află în Africa de Est, unde se întâlnește în țările Kenya, Etiopia, Mozambic și Tanzania. Leii Masai au spate mai puțin curbate și picioare mai lungi decât alte subspecii de leu. Țesuturile moderate de păr sunt prezente în articulațiile genunchiului masculilor. Mansurile leului Masai par a fi pieptate înapoi, iar bărbații mai în vârstă au mai mult decât cei mai tineri. Masculii Leu Masai trăiesc în zonele muntoase de peste 2.600 de picioare și au mane mai grele decât cei care trăiesc în zonele joase. Bărbații masai Masai ating o lungime între 8, 2 metri și 9, 8 metri. Lionele sunt mai mici, cu o lungime cuprinsă între 7, 5 metri și 8, 5 metri.

Lionul Transvaal (PI melanochaita)

Leul din sudul Africii ( Panthera leo krugeri ), cunoscut și sub denumirea de leu Kalahari sau Leva Transvaal, se găsește în partea de sud a Africii, cu populații semnificative din Parcul Național Kruger din Africa de Sud și din Parcul Național Hlane Royal din Swaziland. Majoritatea masculilor din acest subspeciat au o coș negru, bine dezvoltat. Lungimea bărbaților variază între 8, 5 metri și 10, 5 metri, în timp ce femeile ating o lungime între 7, 7 metri și 9, 0 metri. Masculii Leah Kalahari au o greutate de aproximativ 150-250 kg, în timp ce femelele au o greutate de 110-182 kg.

Leul etiopian (PI melanochaita)

Leul etiopian sau leul abisinian sau leul din Addis Abeba ( Panthera leo roosevelti ) este un tip de leu care, deși inițial considerat a fi leul oriental african, a fost clasificat ca un subspeciu separat după analiza fenotipică și genotipică asupra leilor ținute în captivitate în Grădina zoologică din Addis Ababa. Leii etiopieni au mane întunecate și corpuri mai mici în comparație cu alte subspecii leu, dar acest lucru ar putea fi și rezultatul trăirii în captivitate.

Leul asiatic (PI leo)

Leul asiatic sau leul indian ( Panthera leo persica ), deși o dată pe scară largă din Turcia în Asia de Sud-Vest spre subcontinentul indian, este în prezent limitat la Parcul Național Gir și la Sanctuarul Wildlife din statul indian Gujarat. Numai 523 de lei de acest tip rămân în această pădure.

Leul asiatic este mai mic decât cel mai mare dintre leii africani, dar este similar cu cel al leului central african. Greutatea leilor masculi adult asiatici variază între 160 kg și 190 kg, în timp ce cea a femeilor variază de la 110 kg la 120 kg. Un pliu longitudinal al pielii care rulează de-a lungul burții este trăsătură morfologică izbitoare care ajută la identificarea leului asiatic. Culoarea blanii a leului asiatic variază de la roșu-tawny, pufos-gri sau nisip până la greu plisat cu negru. Leii au o creștere moderată a hranei, spre deosebire de subspecii africane, iar urechile lor sunt întotdeauna vizibile. Leii asiatici prezintă, de asemenea, mai puține variații genetice decât subspecii africane. Leii sunt clasificați ca fiind pe cale de dispariție de către IUCN.

Lionii pe cale de dispariție

Toate tipurile de lei menționate mai sus sunt amenințate în proporții variabile. Vânătoarea, în special practicile de vânătoare de trofee nereglementate, sunt responsabile de declinul subspecii africane de lei. În timpul vânătorii de trofee (o practică în care leii sunt vânate și părțile corpului lor ca și capul sunt oferite ca un trofeu vânătorului) leul mascul dominant al mândriei este adesea țintit pentru vânătoare, deoarece este cel mai mare și mai valoros trofeu pentru vânători. Moartea bărbatului dominat perturbă structura mândriei. Bărbații din afară acum invadează mândria și ucid descendenții foștilor bărbați. Astfel, puii de leu se pierd, ceea ce face ca populația leului să scadă. Pe lângă vânătoare, pierderea habitatelor și fragmentarea habitatelor amenință și supraviețuirea tuturor tipurilor de lei ale lumii. Din păcate amenințările continuă să existe în ciuda implementării eforturilor de conservare pe scară largă. Există o nevoie mai mare de a conștientiza nevoia de salvare a leilor în rândul publicului din țările locuite de leii pentru a salva această specie mare de pisici.

Recomandat

Care este diferența dintre albine, viespi și coarne?
2019
Ecosistemelor pădurilor tropicale din Dja și rezervației faunale, Camerun
2019
Peștera lui Fingal, Scoția - locuri unice din întreaga lume
2019